Информация за съгласие
Използваме бисквитки, за да подобрим потребителското изживяване и да анализираме производителността.
– стар местен сорт, отглеждан от стари времена в Северна България. В Унгария, Словакия, Франция, Румъния, Югославия, Австрия, Турция е познат под името кадарка. Жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, подчертана, но мека свежест и приятни танини, фин смолист тон, мека свежест и лека структура.
– Врачански мискет е стар, ароматен бял винен сорт, който се отглежда основно в България и Унгария, но може да се срещне и в Украйна и Румъния. В България е най-разпространен във Врачанско, Ломско и Пазарджишко, където климатът и почвите създават перфектни условия за неговото развитие. Виното от Врачански мискет е истинска наслада за сетивата, интензивният мискетов аромат го прави предпочитан за самостоятелни вина, но също така може да се комбинира със сортове с по-слаб аромат. Съдържанието на захари в гроздето е високо, което му придава естествена сладост и богатство на вкуса.
Ако сте почитател на свежи, ароматни и елегантни бели вина, Врачански мискет със сигурност ще ви впечатли с финеса и неповторимия си характер!
– Кайлъшки мискет е уникален бял винен сорт, създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен чрез кръстоска между Хамбургски мискет и Вилар блан. Разпространен е в Плевенска, Врачанска, Великотърновска и Русенска област, където климатът е благоприятен за неговото развитие.Този сорт е изключително студоустойчив и устойчив на сиво гниене, което го прави лесен за отглеждане, изисквайки химическо третиране само в неблагоприятни години. Гроздето узрява по-късно – през октомври, което позволява натрупването на богати аромати и захари.
Кайлъшки мискет е отличен избор за производство на естествено пенливи вина, както и за оригинални сухи и десертни вина. Сортът впечатлява със своя свеж и елегантен аромат, превръщайки се в чудесен избор за любителите на българските винени традиции.
– Ркацители е винен сорт грозде с грузински произход, чието име означава „червена лоза“. Той е широко разпространен не само в Грузия и бившите съветски републики, но и в България. Сортът предпочита свежи, наклонени почви и узрява във втората половина на септември, като е сравнително устойчив на гниене, суша и студ.
Ркацители е предпочитан за производство на висококачествени бели трапезни и десертни вина, както и за шампански и конячен виноматериал. Вината се отличават със светло-сламен цвят, свежест, елегантност и фин букет, който се развива още по-добре с времето. Ако търсите класическо, но запомнящо се бяло вино, този сорт със сигурност ще ви впечатли!
– Памид е един от най-старите и някога най-разпространени сортове грозде в България, известен със своята гъвкавост – подходящ както за консумация в прясно състояние, така и за винопроизводство. Този сорт се среща из целия Балкански полуостров под различни имена. Характерно за лозите на Памид е, че леторастите му растат право нагоре и се втвърдяват в тази форма, което обяснява турското му наименование „жълта пръчка“. В миналото сортът е заемал огромни лозови масиви – през 1944 г. е разпространен на 600 000 декара.
От него се получават леки, светлочервени трапезни вина с деликатен вкус, които са готови за консумация веднага след ферментацията. Памидът е и отличен сорт за купажни вина, придавайки им свежест и баланс. Ако търсите леко и непретенциозно вино с приятен плодов вкус, този сорт е чудесен избор!
– Това е хибриден червен винен сорт грозде. Създаден е в Института по лозарство и винарство в гр. Плевен посредством кръстосване на Сира и Небиоло. Селекцията е извършена през 40-те години на XX век и оттогава досега е един от любимите български сортове за производство на висококачествени вина.
Изключителните му характеристики го правят отличен избор при създаване на по-плътни червени вина, които са с наситен цвят и отчетлив аромат на червени горски плодове. Вината в общия случай са с плътно тяло и добре изразена танинова структура.
Научете повече за тези сортове и открийте изключителни винени изживявания на място: Винарни.